Staţia RADO-Cj

PREZENTARE

INTRUZIUNE DE PRAF SAHARIAN

IMAGINI MASURATORI

 

 

 

 

Staţia Cluj a Observatorului Atmosferic 3D Român

Praf de origine sahariana in Iasi, Bucuresti, Cluj si Timisoara !  Investigatii preliminare cu instalatii LIDAR din reteaua nationala RADO

Primele urme de particule minerale de origine sahariana au fost detectate in Romania inca din data de 1 aprilie 2014. Investigatiile sunt efectuate simultan in principalele centre universitare si de cercetare din Romania aflate in reteaua RADO (Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara) folosind tehnici de teledetectie LIDAR.

Comunicat de presă:

In aceste zile, Europa este supusa unor fenomene naturale deosebite datorate unor intruziuni in atmosfera terestra de particule minerale de origine sahariana. Pot ridica probleme deosebite, alertele fiind semnalate in multe tari. In acest context, Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor (Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului)  impreuna cu partenerii nationali din reteaua RADO (http://environment.inoe.ro/article/150/what-is-rado) a intreprins studii preliminare si s-a pus in evidenta stadiile incipiente de evolutie ale intruziuniii de praf la nivelul orasului Cluj-Napoca respectiv la nivel national. Datele noastre sunt complementare celor prognozate de modele (http://www.bsc.es/earth-sciences/mineral-dust-forecast-system/bsc-dream8b-forecast ).
S-au pus in evidenta particule de praf la altitudini cuprinse intre 3 si 6 km avind concentratii estimate la 50 micrograme/metru cub. In perioada investigata, au fost observati de asemenea nori cirus la altitudini de 9-11 km iar alte formatiuni noroase in formare au fost identificate la altitudini de 4 km.

Impreuna cu partenerii nostri din retea, continuam cercetarile pentru o monitorizare atenta a fenomenelor fizice adiacente si a gradului de poluare in relatie cu intruziunile de particule minerale amintite mai sus, mai ales ca maximul fluxului de particule inca nu a fost atins (estimat pentru ziua de sambata 5 aprilie 2014).
Este o stire care ar putea fi preluata probabil de mass-media deoarece sunt singurele masuratori nationale de acest gen si este de interes public.

Intruziuni de praf mineral la Cluj-Napoca, masuratori efectuate la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor:

Cluj-Napoca:

 • Straturi de praf la 3-6 km altitudine (concentratii de pana la 50 micrograme/metrucub)
 • Nori cirrus la 9-11 km
 • Dupa-amiaza nori in formare la inaltime de 4 km.

Update:

Aici puteti accesa rezultatele celor mai recente masuratori.

Conform modelului Skiron, astazi orasele Timisoara si Cluj vor fi cele mai afectate. Incepand din aceasta seara urmeaza Iasul, iar de la noapte Bucurestiul.

link-uri prognoza:
DREAM: http://www.bsc.es/earth-sciences/mineral-dust-forecast-system/bsc-dream8b-forecast/north-africa-europe-and-middle-ea-0
SKIRON: http://forecast.uoa.gr/dustindx.php

Rezultate generale la nivel national (http://environment.inoe.ro/):

 • Straturile de praf mineral au fost de concentratie mica, in general la altitudini de peste 2 km
 • Umiditatea crescuta a favorizat formarea trecatoare de nori la limita stratului planetar si pe straturile de praf mineral
 • Fenomenul a continuat si data de 2 aprilie, dar norii josi au izolat praful mineral la altitudini considerabile
 • Un eveniment similar, dar de amplitudine crescuta, este asteptat incepand de vineri seara, cu maxim sambata dimineata

 

Cum ne influenteaza sanatatea intruziunile de particule din atmosfera ?

In ciuda faptului ca exista un numar redus de publicatii la nivel mondial privind influenta prafului saharian asupra sanatatii, exista totusi o serie de rezultate preliminare care arata cit de importane sunt astfel de cercetari (a se vedea bibliografia alaturata).

Particulelor minerale aflate in suspensie in diferitele straturi atmosferice se pot redepune la nivelul solului sau pot genera nuclee de condensare si aerosoli in atmosfera terestra. Dinamica acestor particule este cu certitudine influentata de temperatura, umiditate, presiune, radiatie solara, regiune geografica, etc. Toti acesti parametri influenteaza deopotriva agresivitatea particulelor minerale asupra mediului inconjurator, fauna, flora, sanatate umana. Studiile preliminare arata importanta acestor fenomene naturale si necesitatea unor cercetari aprofundate care reunesc deopotriva masuratori de laborator dar si campanii de teren. Astfel, o serie de proprietati fizico-chimice precum marimea particulei, starea suprafetei, forma, compozitie chimica, etc pot constitui subiecte de cercetare de maxima importanta din moment ce la nivel mondial sunt inregistrate tot mai numeraoase disfunctii cum ar fi cele ale aparatului respirator sau cardiovascular. In contextul acestor preocupari internationale, Romania dispune de o retea moderna de instalatii de monitorizare la sol a atmosferei terestre care reuneste centre universitare si de cercetare de prestigiu (Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Optoelectronica, Institutul Norvegian Pentru Cercetarea Aerului (Nilu), Universtiatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Institutul National pentru Fizica si inginerie Nucleara, Administratia Nationala de Meteorologie). Reteaua are la baza utilizare unor instalatii de teledetectie active si pasive care au la baza tehnici avansate de optica, spectroscopie si laseri. Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO) cuprinde printre altele instalatii LIDAR care pot investiga atmosfera in timp real pina la altitudini de 15 km. 

site RADO http://rado.inoe.ro/site_rado/RO/basic.html 

Bibliografie. Informatii diverse. 

 

 • http://acm.eionet.europa.eu/docs/ETCACM_TP_2011_4_health_effects_sahara_dust.pdf
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18938653
 • http://www.atmos-chem-phys.net/11/8231/2011/acp-11-8231-2011.pdf
 • http://www.ehjournal.net/content/11/1/11
 • http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0091136

 Alerte din presa nationala si internationala: